Štvrtok, 24. Apríla 2014
Online:
Magazín    Kam v Nitre    Regionálne info    Pohotovosť    Obedná prestávka    Inzercia    Obchody    Služby    Užitočné info

Recept na Marlenku



Častou a obľúbenou pochúťkou v kaviarňach býva torta s názvom Marlenka. Takmer každý kto ju ochutnal sa do nej okamžite zamiloval. Kúpiť sa dá aj v obchodoch, no ak si ju spravíte doma, určite Vám bude chutiť viac. Originálny recept pochádza z Arménska, takže bude mať doma zároveň aj trošku exotiky. Jej výroba nepatrí medzi tie ľahšie, ale výsledok stojí určite za to.

Potrebujeme:

Cesto:
-100 g masla
- 3 PL medu
- 300 g kryštálového cukru
- 1 KL octu
- 1 PL jedlej sódy
- 2 vajcia
- 700 g hladkej múky

Krém:
- 250 g masla
- 1 salko- karamelizované
- 2 smotanovo-vanilkové pudingy
- 6 dcl mlieka
- 4 PL cukru

Postup:

1. Vo väčšom hrnci rozpustíme maslo, med a cukor.
2. Zmiešame polievkovú lyžicu sódy bikarbóny s kávovou lyžičkou octu a pridáme do hrnca. Zmes nám začne trochu kypieť.
3. Potom primiešame vajcia a stále miešame, pozor, aby nevznikla z toho praženica. Keď vznikne hnedá pena, odstavíme z ohňa.
4. Potom primiešame múku. Cesto nenecháme oddychovať, ale hneď s ním pracujeme. Vykrojíme si 6-7 plátov podľa tortovej firmy. Vyvaľkané ho prenesieme na vymastenú a múkou posypanú formu- alebo použijeme papier na pečenie.
5. Predtým, ako cesto dáme do rúry, špáratkom alebo vidličkou doň spravíme asi niekoľko dierok.
6. Pečieme pri teplote 170 °C 5-7 minút, treba dávať na cesto pozor, lebo je tenké, aby nezhorelo. Rovnako si upečieme aj ostatné pláty
7. Pripravíme si plnku - z ingrediencií si uvaríme puding a necháme ho vychladnúť.
8. Medzitým ako puding chladne vyšľaháme maslo a postupne doň zašľaháme karamelové Salko. Keď vychladne puding, vmiešame tam aj ten.
9. Plnku si rozdelíme na 6 rovnakých častí, posledný plát tiež potrieme krémom, ale už len tenučkou vrstvou, a takisto potrieme aj okraje torty.
10. Koláčik posypeme postrúhaným posledným plátom a necháme odležať, najlepšie do druhého dňa.
11. Netreba ju dávať do chladničky, pokiaľ nezmäkne.

2011-10-22, kategória Varenie



Ďalšie články:

Vzťahy

Životný štýl

Móda

Krása

Zdravie

Zaujímavosti

Varenie

Vzťahy

Životný štýl

Móda

Krása

Zdravie